Ako si loša mama, prihvati to odmah sad i ajmo dalje

Znaš li koja je mama (barem po mom mišljenju) loša? Ona koja stalno misli na to kakva je mama. Ne zvuči li ti to pomalo sebično i egocentrično? Loša mama je ona kod koje se sve što misli, radi i govori vrti oko njezinog djeteta. Loša mama je ona koja stalno misli: “Samo da ne ispadnem loša mama“.To je mama koja je sve svoje uloge zapostavila kako bi se posvetila toj jednoj jedinoj presvetoj ulozi, i kako bi konačno postala dobra mama.

Pojam “dobra mama” je iznjedrio previše loših mama.

Zamisli koliki je to pritisak na tvoje dijete kad sve što radiš, radiš za njega i kako bi njemu bilo bolje? Nijednoj mami nije toliko stalo do toga da bude dobra u svojim ostalim ulogama:

bolja partnerica

bolja prijateljica

bolja djelatnica.

Koga briga?! Ja samo želim biti dobra mama.

Dijete ne želi uopće da ti budeš dobra mama. Ono želi da budeš dobra osoba. I da budeš dobro.

Iz pozicije majke koja je zapostavila sve svoje druge uloge i nakon rođenja djeteta više nije znala kako se bude itko drugi osim mama, lako dođemo do razmišljanja “Sve sam za tebe napravila, a ti si takav“. Takav način majčinstva će nas neminovno dovesti do uloge žrtve jer će sukladno našim ulaganjima u dijete i naša očekivanja od njega biti ogromna. Ispunjavanje naših očekivanja nije djetetova dužnost niti se dijete uz takvu majku može razviti svoju autentičnu osobnost.

Gotovo svaka majka će ti danas reći nešto od sljedećeg:

Nemam vremena.

Previše je posla oko djece i kuće.

Ništa ne stignem kroz dan.

i najgora rečenica od svih:

Otkad sam rodila više NE vježbam/idem na pjevanje/izrađujem figurice/sadim cvijeće/________________ (na crtu “napiši” aktivnost koju ti više ne radiš otkad si rodila.

Za početak, ajmo definirati što je to uopće “dobra mama“? Za mene je to mama koja:

  • slaže prioritete na način koji neće isključivati nju samu
  • zna što želi za svoju obitelj
  • preuzima odgovornost za svoje ponašanje
  • trudi se uhvatiti u koštac sa situacijom koja jest, a ne mašta o idealnoj situaciji jer je svjesna da to ne postoji nigdje
  • ne voli sebe manje nego bilo koga drugoga
  • trudi se utjecati na sebe, a ne na vanjske okolnosti ili na osobe koje su bliske s djetetom

Kako bi ti definirala taj pojam? Što za tebe znači biti “dobra mama“? Ako sama sebi nisi ovo definirala, kako ćeš onda znati jesi li uopće dovoljno dobra mama ili nisi?

Da bi odgovorila na ovo pitanje, potrebno je da pogledaš duboko u sebe i da se odmakneš od svih slika koje si vidjela na društvenim mrežama i da zaboraviš sve idealne reakcije o kojima si čitala. Zanima me što je BAŠ ZA TEBE “dobra mama“?

Nedavno sam na instagramu objavila da sam imala blagu temperaturu koja je potrajala samo kroz vikend i da mi je super došlo baš što je vikend jer mi muž nije radio pa sam si potpuno svjesno i bez grižnje savjesti priuštila izležavanje i čitanje. Dobila sam nebrojene poruke o tome kako si većina mojih pratiteljica to nikada ne dozvoli. Odlaze bolesne na posao jer ih većina čuva bolovanje za dječje bolesti.

Kako se ponašamo kad nam je dijete bolesno? Tjeramo li dijete s temperaturom i bolovima da ide u vrtić ili školu? Prisiljavamo li dijete na obavljanje svojih obaveza u kućanstvu ili mu rado kuhamo juhu i čaj te ga ušuškavamo i mjerimo temperaturu svake 2 minute?

Zašto se prema sebi ponašamo onako kako se nikada ne bismo ponašale prema onima koje volimo?

Ajmo za promjenu prestati biti stalno nekome nešto i biti malo tu za sebe. Opusti se malo i budi jednostavno TI. Ako se još uvijek sjećaš tko si ti i što od tebe ostane kad maknemo ulogu mame iz tvog života jer pobogu, ženo, ti nisi samo mama. Ti si puno više od toga i vrijeme je da počneš njegovati sve dijelove sebe, a ne samo one koji služe drugima.

Dijete i tako i tako zna da si njegova mama i ono voli ono što ti JESI, a ne ono što ti pokušavaš biti. Odmakni se malo od tog idealnog pojma i budi malo svoja, budi malo BAŠ TI. Ni dobra ni loša nego baš takva kakva jesi. Ako ti se ne svidi, promijeni. Ti nisi ni svoje ponašanje ni svoj loši trenutak u danu.

Pojmovima dobar i loš neka se bave oni koji vole dijeliti i osuđivati.

Ja se volim baviti onime što jest i onime gdje želim stići. I volim kad je ta destinacija moja, a ne da mi ju je netko drugi odredio.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial