Osvijesti svoje emocije i upoznaj samu sebe

Najbolji način za promijeniti obrasce ponašanja koji nam više ne služe je da osvijestimo emociju zbog koje je taj obrazac uopće i nastao.

Pročitala sam jako puno knjiga o odgoju i znala sam sve savjete stručnjaka koji su odgovarali na pitanje KAKO?

 • Kako da reagiram kad dijete ima tantrum?
 • Kako da se postavim kad dijete baca igračke?
 • Kako da reagiram kad mi dijete kaže da sam glupa ili da me mrzi?
Kao i ti, htjela sam napraviti sve što mogu za dobar emocionalni razvoj svog djeteta, ali sam tražeći odgovor na pitanje kako išla u skroz krivom smjeru. Trebao mi je odgovor na pitanje zašto. 
 
 • Zašto nisam sposobna primijeniti znanje koje imam?
 • Zašto ne vidim rezultate koje tako žarko priželjkujem?
 • Zašto mi je i dalje tako teško unatoč edukaciji i svemu što učim o roditeljstvu?

Za mene se sve promijenilo kad sam odgovore počela tražiti u sebi, svojim emocijama i svom životnom iskustvu koje me je oblikovalo u osobu koja sam postala.

Shvatila sam da ne mogu biti podrška svom djetetu u emocionalnom razvoju ako ne poznajem vlastite emocije. Moje dijete je trebalo osobu koja ZNA što mu se događa. A osoba ZNA jedino ako je tu istu emociju proživjela iskustveno, na vlastitoj koži. Sve ostalo je samo pretvaranje i gluma, a kod djece to jednostavno ne prolazi.

Jedini način da budemo adekvatna podrška u emocionalnom razvoju svoje djece je da stupimo u kontakt sa vlastitim emocijama.

U programu ćeš:

 • osvijestiti emociju koju osjećaš u trenutku dok ju osjećaš
 • razumjeti vlastite emocije i ono što o tebi govore
 • prepoznavati stvarne razloge zbog kojih do emocija dolazi
 • zavoljet ćeš sve one neugodne emocije jer ćeš znati da su i one za tebe pozitivne
 • nećeš izbjegavati situacije zbog straha od neugodnih emocija jer ćeš naučiti čitati poruku koju o tebi nose
 • nećeš se bojati vlastitih ni djetetovih emocija te bez problema i pretvaranja konačno biti ta mirna luka koju dijete treba

Program je za tebe ako:

“Nisu tantrumi stres za roditelje zato što su neugodni za čuti i vidjeti, nego zato što je većina roditelja tu zapela u vastitom odgoju.”

 • često osjećaš nervozu ili loše rasoloženje, ali ne znaš zašto
 • želiš  biti sposobnija i sigurnija u poticanju emocinalnog razvoja svog djeteta
 • se želiš svakodnevno osjećati bolje i ispunjenije
 • ti se ponekad ne sviđa kako se ponašaš prema svom djetetu ili kako reagiraš na okolinu, a imaš osjećaj da si ne možeš pomoći
 • često gubiš strpljenje ili vičeš na dijete
 • si svjesna da nisi imala adekvatnu podršku u emocionalnom razvoju tijeom svog odrastanja

Program je također za tebe ako:

 • si spremna preuzeti odgovornost za svoj život i svoja iskustva
 • ti je dosta upiranja prstom u druge i spremna si staviti prst na sebe
 • si spremna biti iskrena prema sebi
 • si spremna otvoriti se za ranjivost pred grupom
 • možeš doći jednom tjedno na zoom s upaljenom kamerom

Nakon programa ćeš:

 • biti sigurnija u sebe i smirenije reagirati na dječja nepoželjna ponašanja
 • bolje razumjeti kako se dijete osjeća kad se ponaša nepoželjno
 • znati bolje prepoznati potrebe svog djeteta koje stoje iza njegovog ponašanja
 • biti emocionalno povezanija s djetetom, a time i učinkovitija u svojoj roditeljskoj ulozi
 • moći ćeš prepoznati osjećaj koji stoji u pozadini tvojih odluka i ponašanja 
 • nećeš više imati potrebu za kontrolom svoje okoline jer ćeš naučiti kontrolirati sebe i svoje reakcije
 • povezat ćeš se sa svojom ljutnjom i naučit ćeš kako se učinkovito naljutiti
 • istinski ćeš razumjeti zašto je tvoj jedini zadatak da brineš o sebi, a ne o drugima

Kako program izgleda?

Program počinje 9.5. i traje 12 tjedana. 

Pristup edukativnoj platformi dobijaš odmah nakon uplate, a pristup svemu imaš godinu dana. Snimljene lekcije gledaš svojim tempom kad god želiši koliko god puta želiš. 

U sklopu programa imamo 12 zoom poziva i to četvrtkom od 9:30 do 11:30. Zoom pozivi se snimaju i bit će dostupni za gledanje naknadno. 

Program se u potpunosti odvija online preko aplikacije zoom te je istu potrebno aktivirati i isprobati prije prvog zoom poziva.

Za sudjelovanje na zoom pozivima važno je da imaš što bolju moguću privatnost. To znači da si unaprijed osiguraš boravak u prostoriji u kojoj možeš biti sama, obavezna je upaljena kamera i poželjno je korištenje slušalica.

Pripremi si olovku i bilježnicu koju ćeš koristiti tijekom trajanja programa i osiguraj si unaprijed kavu ili čaj, vodu, dekicu/jastučić i sve ostalo što misliš da bi ti moglo zatrebati za potpunu udobnost i namirenje potreba.

1. MODUL

Da bismo se bavili emocijama, moramo se upoznati s osnovama i zato u ovom modulu pričamo o tome što su emocije i čemu nam služe.

2. MODUL

U drugom modulu se bavimo osvještavanjem emocija jer je to početak bilo kakvog daljnjeg rada s emocijama. U ovom modulu ćeš saznati koja je razlika između emocija i osjećaja, zašto  se ponekad ponašamo iracionalno ili naše reakcije djeluju pretjerano u odnosu na situaciju koja je potaknula našu reakciju. Također ćeš saznati i zašto nismo svjesni svojih emocija te ću ti predložiti i objasniti 2 načina na koja možeš osvijesitti svoju emociju u bilo kojem trenutku.

3. MODUL

U trećem modulu se bavimo razumijevanjem svojih emocija. Naučit ćeš kako prepoznati koju ti poruku šalje određena emocija  i što je potrebno da bismo došli do svojih autentičnih osjećaja.

4. MODUL

U četvrtom modulu ćeš naučiti  što su tvoja uvjerenja, ali i kako ona uvjerenja koja ti više ne služe zamijeniti novim uvjerenjima. Bavit ćemo se i svojim okidačima, strahovima i blokadama koje nam stoje na putu prema našem autentičnom izričaju.  

5. MODUL

Zadnji modul je posvećen frustraciji, ljutnji i bijesu u roditeljstvu. U ovom modulu ćeš saznati koji su tvoji obrasci ljutnje te zašto oni štete tvojim odnosima, ali ćeš naučiti i kako izraziti ljutnju na način koji poštuje i uvažava one koji su ti važni.

Cijena programa je 497 eura.

Dosadašnja iskustva polaznica grupnih programa

“Ovakav coaching mi je doneo nikad dublju i svesniju promenu.”

“Utisci se još uvek slažu, iako je već prošlo neko vreme. Odnos sa mužem i detetom se promenio na bolje, a što je još važnije promenio se moj odnos prema meni. Vidim da ni nisam do kraja svesna koliko se toga promenilo, samo uočim da nemam reakciju kakvu sam imala ranije u nekim svakodnevnim situacijama. Očigledno su promene dublje, van domašaja svesnog, sada samo posmatram promene. Definitivno sam rasterećenija, opuštenija, manje je napetosti u odnosima i povuci-potegni situacija. Daleko manje se mešam u odnos sina i supruga, a komunikacija između mene i muža je bolja.”

“Vrlo podrzavajuce okruzenje, ti Mirta zaista se mozes staviti u svacije cipele. Pruzis podrsku i razumijevanje iz jedne mirne, prizemljene pozicije, detektiras razlicite izazove kod svake od nas, nitko nikoga ne osudjuje, opci dojam je da bih ostala godinama ovako raditi na sebi s tobom i curama iz grupe koliko mi znaci i koliko rastem uz tebe i njih.”

“Moj sveukupni dojam je da zelim nastaviti s grupnim coachingom i individualnim radom s Mirtom. Mislim da daje pravu dozu znanja, suosjećanja, osviještenja. Govori iz srca, bez uljepšavanja realnosti. Najjednostavnije rečeno ako misli da si zajebala reći će to jer je objektivna i vidi stvari koje ti ne vidiš. Ja sam uvjerena da ću s vremenom s radom s Mirtom i ja sama vidjeti sve to. I još nešto, Mirta daje i svoje primjere iz života, i ona se nama otvara, komunikacija je dvostrana i osjeti se ljubav i podržanost u grupi.”

“Zadovoljna sam sa dobivenim. Bilo je to novo iskustvo i nisam znala što očekivati. Osim vlastitih situacija, puno mi je značilo i situacije koje su potaknule druge polaznice. U mnogima sam se prepoznala i nisam ni znala da mi je potrebna pomoć, a već sam dobila odgovore.”

Česta pitanja

Na zoomovima radimo vježbe koje su najznačajniji dio programa. Ako nisi u mogućnosti dolaziti na zoomove, program nije za tebe. Budući da je program za majke, razumljivo je da nećeš doći na zoom ako se dogode neke nepredviđene obiteljske situacije, bolesti i slično, ali je poželjno sudjelovati na što više zoom poziva. Ako nisi prisutna na zoomovima, nažalost, nećeš moći dobiti najveću korist za sebe od ovog programa.

Tijekom zoomova, kroz vježbe, zadiremo u dosta osjetljive i ranjive dijelove svih polaznica. Na zoomovima također i dijelimo iskustva koja ste osjetili kroz vježbu i za to dijeljenje je potrebna potpuna privatnost. Ako je kamera ugašena, ne znamo što se s druge strane događa, ima li s tobom u prostoriji nekoga  slično. Upaljena kamera je važna i zbog toga što se naša komunikacija ne odvija samo govorom nego i kroz razne druge kanale i osjetila. Ako nisi spremna doći na zoom s upaljenom kamerom, nažalost, ovaj program nije za tebe.

Možete. Budući da je program osmišljen prvenstveno za mame, računam na nepredvidivost života, dječjih potreba ili bolesti. Upravo zbog toga i postoje snimke i u redu je ako neuspiješ sudjelovati baš na svim zoom pozivima zato što se većina vježbi može napraviti naknadno tijekom gledanja snimke.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial