7 Razloga zašto moja beba jede sama

S dohranom sam počela možda tjedan dana prije nego je beba napunila 6 mjeseci. Iskreno, nisam mogla dočekati da ubacimo novu aktivnost u dnevni raspored. Pored konstantnog ponavljanja jednih te istih radnji, pripremanje obroka koje beba neće pojesti jednostavno se činilo super zabavno i korisno provedeno vrijeme.

O metodi BLW (Baby Led Weaning) odnosno beba vođa dohrane kako je kod nas prevedeno, pojma nisam imala u trenutku kad sam započinjala s dohranom. Kao i mnoge majke i mnoge generacije prije mene, započela sam s nekim kašicama za koje sam i sama pomislila ajme ovo je odvratno, a budući da bebe imaju radare za naša unutrašnja stanja, borila sam se s tom misli i trudila se da mi ona ne padne na pamet pa bi prilazila bebi s facom mmmm kako je ovo fino.

Vjerujem da je ova metoda hranjenja kod nas već dovoljno popularna da o njoj ponešto znaju čak i oni koji ju ne prakticiraju. Glavne karakteristike ove metode su da bebi ne dajemo kašice nego se beba hrani sama s hranom koju joj serviramo u većim komadima u početku, a zatim u manjim kako se beba razvija, a tu negdje joj ponudimo i pribor za jelo koji samostalno uči koristiti.

Ne znam kako je kod tebe, ali kod nas u obitelji smo svi bili zadovoljni ovom metodom osim mog muža. Za njega je zgnječena mrkva na pladnju bila veliki izvor stresa, a komadići hrane na podu su bili razlog svakodnevnog kolutanja očima. Iako je podržavao ovu metodu i shvaćao njezine prednosti, s druge strane je smatrao nepotrebnim što nakon svakog obroga provedem čak punih 5 minuta u čišćenju hranilice i poda oko nje. Svaka majka zna da je tih 5 minuta ništa s obzirom na sve ono drugo što obavimo kroz dan, a i nekako se veseliš kraju obroka jer svaki put bez grižnje savjesti možeš reći daj ga ti uzmi da ja ovo počistim. Da se svo to čišćenje isplatilo, uvidio je tamo negdje poslije bebinog prvog rođendana. U tom periodu se i sama beba naučila pristojnije ponašati za stolom, a kad smo posjetili moje roditelje, oni nisu mogli vjerovati vlastitim očima i stalno su ponavljali ma pogledaj molim te kako on sam jede vilicom s 14 mjeseci. Daj dođi vidjeti ovo, neš vjerovat! Tada je moj muž postao veliki poklonik ove metode i konačno počeo usmjeravati fokus na ono što je bitno, a ne na brisanje poda. Uspjela sam se suzdržati i ne napadati ga izjavama jesam ti rekla! Pustila sam ga da puca od ponosa.

Osim čišćenja i osude okoline, druge mane ove metode ne vidim, a i da te utješim, i jedno i drugo prestane s vremenom. Dijete počne pristojnije jesti, a okolina zatvori usta kad vidi rezultate. S druge strane, prednosti je jako puno. Ja sam ih izdvojila 7 koje su za mene bile najvažnije i zbog kojih sam ovu metodu preporučila i drugim majkama.

1. Beba sama kontrolira apetit

Kašicu sam bebi pripremala možda prva 2 tjedna. Za mene je bilo jako čudno da dijete koje možda treći put u životu dobija u usta nešto što nije majčino mlijeko može pojesti 10-20 zalogaja. Ja bih zagrabila kašicu i punu žlicu primaknula njegovim ustima. On bi otvorio usta i progutao jer teksturu kašice uopće nije teško hendlati u ustima. Malo je gušće od mlijeka ali svejedno klizi niz grlo. Generalno, sve mi je to bilo čudno i jednostavno nisam bila u skladu s tim načinom hranjenja. Uz to, on bi zujao okolo i svaki put bez problema otvorio usta i sve skupa mi je to izgledalo kao poprilično nesvjesno hranjenje.

Kad je beba vođa dohrane onda je i vođa vlastitog apetita. Osim što se upoznaje s namirnicama i njihovom teksturom ,okusom i oblikom, beba se treba upoznati i s vlastitim fiziološkim potrebama. Na ovaj način uči koje su i kolike su njezine potrebe za hranom i stvara prirodne i zdrave prehrambene navike koje će joj trajati za cijeli život.

2. Svi jedemo zajedno

Odrasla sam u obitelji u kojoj smo zajedno jeli kad god je to bilo moguće pa je ovo za mene bila jako važna stavka BLW-a. Dijete uči društvene norme i ponašanje za stolom, ravnopravno sudjeluje u razgovoru i može vidjeti što se sve na stolu nudi i izabrati što želi jesti. Osim što se hranimo, za stolom provodimo kvalitetno vrijeme s obitelji. Nije mi bila prihvatljiva opcija da u vrijeme ručka hranim dijete pa kasnije sjedim sama za stolom i jedem jer eto sad je moj red. To pogotovo nije dolazilo u obzir u vrijeme dok bih bila sama s bebom.

3. Svi jedemo isto

Majčinstvo je dovoljno iscrpljujuće da bih se još kažnjavala odvojenim kuhanjem bebinih obroka. Budući da se u odgoju općenito vodim dugoročnim ciljevima, tako je bilo i kod dohrane. Moj cilj je bio da u budućnosti skuham ručak koji stavim na stol i koji svi jedemo pa se i podrazumijevalo da će se tako učiti bebu od samog početka. Izdvojiti jednu porciju u zdjelicu prije stavljanja začina je bio kompromis koji sam mogla prihvatiti.

4. Nema klasičnog uvođenja namirnica

Iako ovo nije nigdje upisano u kamenu i nitko ne kaže da se moraš ovoga pridržavati ako odlučiš dijete hraniti kašicama, raspored oko uvođenja namirnica je nekako išao ruku pod ruku s klasičnom dohranom. Preporuka koja kaže da na jutro dvanaestog tjedna od uvođenja krute hrane treba bebi dati 1/8 tvrdo kuhanog jajeta se jednostavno činila previše. Naravno, to ne znači da ćeš bebi prvog dana dohrane dati konzervu graha nego da ne moraš davati 3 dana samo mrkvu pa onda pratiti imali li alergijskih reakcija. Do sada se ispostavilo da odgađanje uvođenja određenih namirnica ne spriječava pojavu alergija. Ipak, treba biti oprezan oko kikirikija, orašastih plodova, mlijeka, jaja, soje, gljiva ili školjki, a preporučuje se krenuti sa sezonskim voćem i povrćem.

5. Zanat se očima krade

Djeca više uče od nas promatranjem i kopiranjem nego slušanjem naših uputa i davanjem direktiva o lijepom i pravilnom ponašanju. Zato će i kao ravnopravni članovi obitelji za obrokom promatrati kako mama drži vilicu i što tata radi s nožem. To će htjeti kopirati i naučit će se služiti priborom za jelo , a da mi nismo morali mrdnuti prstom. Ne vidim koji je smisao hraniti bebu i onda u nekom trenutku, kad mi odlučimo da je vrijeme, reći nešto tipa “ajde sad si već velika, možeš jesti sama.” Ako mi je cilj da moje dijete od primjerice 5 godina sjedi za stolom i samostalno jede isto što i mi, onda mi je logično da takvu praksu njegujem od početka bebine dohrane, naravno, uz prilagodbe bebinom uzrastu.

6. Jednostavniji život

Na mikro razini, majčinstvo se sastoji od niza sitnih odluka koje se svakodnevno donose svjesno i nesvjesno. Pripremanje i konzumiranje hrane je nešto što moramo obavljati više puta dnevno i zbog toga je već samo po sebi opterećenje. Odvojeno kuhanje za bebu, pripremanje jela koja ostatak obitelji ne jede, kupovanje namirnica posebno za bebu i još k tome i hranjenje bebe dok sam i sama gladna se činilo više nego što sam bila spremna podnijeti. Što god se može pojednostaviti u majčinom životu kod mene dobija zeleno svjelto. Pravilo kupi-skuhaj-odvoji pa začini-jedi, za mene znači lakši i jednostavnij život. Sve to sam rado mijenjala za malo više nereda poslije jela koji s vremenom postaje sve manji i manji.

7. Prati bebin razvoj

Samostalno hranjenje je izvrsna vježba za razvoj motorike, posebno za koordinaciju oko-ruka-usta. Kasnije, uz obroke beba može vježbati i pincetni hvat s manjim komadićima hrane. Tu se još nađe i upoznavanje boja, tekstura, okusa, mirisa. Na taj način beba jede, uči i igra se istovremeno pa su i manje šanse da će biti izbirljiva pri jelu u kasnijoj dobi ili hranu povezivati s nečim negativnim.

Prehrana tvoje bebe je samo i isključivo tvoja odluka. Možeš ju hraniti kašicama, možeš joj dozvoliti da jede sama ili možeš kombinirati elemente obje metode pa si stvoriti hranjenje po vašoj mjeri. Smatram da BLW-om dobijamo nazad puno više od samog utaživanja gladi pa je za mene vrijednost ove metode neprocjenjiva, ali imaš potpuno pravo izbaciti sve one elemente koji ti stvaraju stres, moderirati one koji su prihvatljivi i izmisliti metodu koja je najbolja za tebe i tvoju bebu. Ako komad hrane na podu ili jogurt u krilu u tebi izaziva stres, onda ova metoda nije za tebe i to je skroz u redu. Najvažnije je da su svi siti i zadovoljni. Za bebu je uvijek i jedino najvažnija sretna, smirena i zadovoljna majka, a kordinaciju i pincetni hvat može vježbati i na druge načine.

2 odgovora na “7 Razloga zašto moja beba jede sama”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial